Du kan påvirke mer enn du tror

Mona Cecilie Holtet

Mona Cecilie Holtet meldte seg inn i Aurskog-Høland Arbeiderparti på selveste 1. mai for noen år siden. - Jeg har gått fra kjøkkenbordet til lokalpolitikken, sier Mona Cecilie Holtet. 

Hvordan ble du aktiv i Aurskog-Høland Arbeiderparti?

- Jeg meldte meg inn i 1. mai for noen år siden. Det har vært en lang prosess. Jeg har vært engasjert hjemme, men til slutt ble det sånn at det hjelper lite og sitte hjemme å klage. For å påvirke må man yte. Jeg har gått fra kjøkkenbordet til å kaste meg inn i lokalpolitikken. Jeg vil ha en stemme, sier Mona Cecilie Holtet.

Hvorfor er du sosialdemokrat?

- Det handler om oppvekst, idealer og kultur. Jeg har vært veldig opptatt av kvinnebevegelsen siden videregående. Den saken er langt fra ferdig. Hele faste stillinger og likelønn er to viktige saker fremover.

Fan av Kennedy

Hvem er ditt politisk idol?

- John F. Kennedy og Robert «Bobby» Kennedy. Jeg synes at JFK har vært den mest karismatiske presidenten noensinne. Banebrytende og uredd. Det samme var broren. Han kjempet for borgerrettighetsbevegelsen og han «ofret» livet bokstavelig talt, sier Holtet.

Din aller viktigste sak?

- Hjertesaken min er både lokal, regional og nasjonal. Psykisk helse for alle er min viktigste sak. Det er noe jeg brenner veldig for.  Vi trenger flere, bedre og smidigere lavterskeltilbud i hele kommunen. På nasjonalt nivå har tilbud til de aller sykeste psykiatriske pasientene systematisk blitt bygget ned, det foregår en stadig nedbygging av langtidsplasser. Det forventes i dag at kommunen skal gi de tilbud som spesialisthelsetjenesten stod for tidligere. Private aktører kommer på «banen» og det tas ut profitt på velferd, med dette mener jeg at vi mister oversikten over hvilke type behandlinger som gis.

Beskriv Jonas Gahr Støre med fire ord?

- Stayerevne, kunnskapsrik, intelligent og rolig.

Hvordan har det vært å møte i utvalg og kommunestyret?

- Det er en utfordring å være 1. vara og ikke møte regelmessig, men det har vært en fin og overraskende opplevelse, særlig i utvalgene. Hvis du forbereder deg godt og tar det seriøst kan du få til veldig mye. Det tar ofte lang tid, men du kan påvirke mer enn jeg trodde på forhånd.

Blitt tatt godt imot

Hva liker du best med politikk?

- Ta opp saker jeg brenner for og det sosiale samholdet. Jeg har blitt tatt imot med åpne armer i Aurskog-Høland Arbeiderparti. Det har gjort meg tryggere i rollen.

Hva liker du minst politikk?

- Ting kan være veldig byråkratisk, det tar mye tid og nettroll.

Ambisjoner?

- Det har jeg et avslappende forhold til det. Så lenge jeg er forberedt og engasjert, tar rollen på alvor så er det opp til velgerne.