Leserinnlegg: Trenger vi fokus på likestilling?

Gruppeleder Randi Ransberg skrev om likestilling på kvinnedagen 8. mars.

original_1478639220_080488

Likestilling er en verdi som heldigvis står sterkt i det norske samfunnet. Men arbeidsmarkedet i Norge er fortsatt svært kjønnsdelt. I offentlig sektor er syv av ti ansatte kvinner, og mer enn én av tre kvinner jobber deltid (kilde SSB).

Andelen deltidsansatte, spesielt i omsorgsyrker, er dominert av kvinner. Her trenger vi å jobbe for å øke antallet heltidsansatte. Ingen klarer seg økonomisk på en deltidsstilling i 40 prosent. Kommunene må legge til rette for flere hele stillinger, og la de som ønsker å øke stillingsstørrelsen sin få det. Dette vil ha stor økonomisk betydning for den enkelte arbeidstaker nå, og ikke minst med tanke på opparbeidelse av pensjon. Jo større stilling man har, jo høyere vil grunnlaget for pensjon bli.

Det lønner seg å jobbe, og det gir stor frihet å kunne tjene nok til å ha en selvstendig økonomi. I tillegg skal det være mulig å kombinere heltidsjobb med familieliv. Derfor er det utrolig viktig at SFO og barnehagene har åpningstider som legger til rette for nettopp dette. Aurskog-Høland er en kommune der mange må reise ut av kommunen for å finne arbeid. Kollektivavgangene og åpningstider på barnehage/SFO bør derfor tilpasses hverandre for å forenkle hverdagen for pendlerne. Mange av pendlerne kjenner på stresset med å ikke komme seg avgårde innover før klokka har passert syv om morgenen for å unngå den verste køen, mens andre sliter veldig med å rekke tilbake til klokka fem. I tillegg vet vi at mange barn og foreldre ønsker seg mer tid sammen. Kan vi legge bedre til rette for pendlerne, uten at barna skal være lengre i barnehagen/SFO? Jeg tror at alt vi kan gjøre som legger til rette for at det er mulig å jobbe heltid, er bra for den enkelte familie, for kommunen og samfunnet.

Likestilling knyttet til kvinner og helse er også en viktig sak å fokusere på. Tradisjonelt er det mest forskning på sykdommer som rammer menn. Mange av sykdommene og plagene som rammer kvinner har ikke så høy status innen forskning. Dette er trist å lese. Mange kvinner har kroniske og skjulte lidelser, og av den grunn får de redusert livskvalitet. Man

ge opplever å ikke bli trodd når de kommer til legen. Dette er selvsagt belastende for den enkelte som opplever det.

Men det skal ikke være slik at kvinners sykdom og plager anerkjennes mindre enn menns plager. Forståelse og respekt i møte med helsevesenet er i seg selv helsefremmende. Mer kunnskap om typiske «kvinnesykdommer» kan helt sikkert bidra til bedre oppfølging og forebygging. Da kan det hende at kvinnene ikke «topper» sykefraværsstatistikken i arbeidslivet.

Jeg tenker at vi fortsatt skal fokusere på likestilling i dag og i framtida. Hvis vi ikke gjør det, vil vi kvinner tape på det. 8. mars hjelper oss til å fokusere på viktige sider ved samfunnslivet.

Randi Ransberg, Aurskog-Høland Arbeiderparti

Publisert i Indre Akershus Blad.