Trygt arbeid til alle – mer enn et slagord
Jens Stoltenberg sa da den største finanskrisen på over 80 år traff Europa: - Vi skal være landet i Europa med lavest arbeidsløshet. Stoltenberg bidro til 340 000 arbeidsplasser. Høyre forsøker å gi et bilde av å være jobbskapende og bidragsytere til et mer seriøst arbeidsliv nå i valgkampen, men det er en kreativ skildring av egen innsats. Færre i befolkninga er i arbeid.
Alle partier uttaler ønske om et trygt arbeidsliv, noe annet ville vært oppsiktsvekkende. Politikere både kan og skal bidra til å skape flere arbeidsplasser. Tenk om Einar Gerhardsen hadde sagt at den økonomiske situasjonen etter andre verdenskrig var så vanskelig at vi ikke kunne skape arbeid til alle.
Eller at Trygve Bratteli, statsminister under oljesjokket på begynnelsen av syttitallet, sa at dette kan vi ikke gjøre noe med. I møte med jappetid og bankkrise var Gros budskap: «Arbeid til alle».
Og Jens Stoltenberg sa da den største finanskrisen på over 80 år traff Europa: - vi skal være landet i Europa med lavest arbeidsløshet. Stoltenberg bidro til 340 000 arbeidsplasser. Høyre forsøker å gi et bilde av å være jobbskapende og bidragsytere til et mer seriøst arbeidsliv nå i valgkampen, men det er en kreativ skildring av egen innsats. Færre i befolkninga er i arbeid. Arbeidsstyrken, altså alle personar mellom 15 og 74 år, faller. Om den skulle vært like høy som under finanskrisa skulle det vært 220 000 flere i arbeid. Sysselsettingsgraden faller også, og er i dag 66,4 prosent. Og den faller særlig blant unge.
To måneder før valget er regjeringa nå villige til å ta inn formuleringar i arbeidsmiljøloven om innholdet i ei fast stilling, blant annet basert på forutsigbarhet for arbeid og dermed lønnsinntekt. Dette har regjeringa fram til nå nylig, konsekvent sagt nei til å gjøre noe med. Senest uka før helomvendingen ble kjent, stemte Høyre i Stortinget nei til 30 av 31 forslag til tiltak for et seriøst og trygt arbeidsliv.
Regjeringa foreslår nå at innleie fra bemanningsselskap utover å dekke opp for vikariater, skal avgrenses til en kvote. I Fellesforbundet frykter vi at dette lett kan føre til omgåelser, og særlig i den uorganiserte delen av arbeidsmarkedet. Fellesforbundet mener det vil være mye mer riktig å regulere dette gjennom landsdekkende tariffavtale. Høyre beskriver ikke hvordan tiltakene de foreslår skal kontrolleres.
I en rapport utarbeidet av fagforeningene for bygg i Oslo ble det avdekket at 85 prosent av innleien var ulovlig fordi det ikke var inngått avtale med tillitsvalgt. Da er det ikke urimelig å anta flere omgåelser med kvote og midlertidig ansatte i bemanningsselskap. Videre avviser departementet blankt muligheten for et forbud mot innleie fra bemanningsselskap når viktige samfunnshensyn tilsier det.
Problemene må først og fremst forebygges. Det skjer best gjennom det organiserte arbeidslivet. Gjennom tariffavtalar og gjennom gode tillitsforhold og avtaler på den enkelte bedrift. Da blir det også langt mindre å kontrollere. Tiltakene er altfor svake og de vil i alt for liten grad løse problemene.
Kine Asper, forbundssekretær i Fellesforbundet og medlem i Aurskog-Høland Arbeiderparti
Publisert i Indre Akershus Blad tidligere.
Foto: Fellesforbundet.